Wat is beeldende therapie?

Kunst als therapie

Deze website is speciaal voor scholen met een hulpvraag voor leerlingen die op een of meerdere vlakken vastlopen. Ik ben gespecialiseerd in het werken op scholen met kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar.

Het passend onderwijs kent zijn uitdagingen, alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Het onderwijs draagt er zorg voor dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals kinderen met leer- of gedragsproblemen.

Voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte is beeldende therapie in de meeste gevallen uitermate geschikt.

Wat is beeldende therapie?

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie. Het doel is door middel van beeldend werken, zoals tekenen, boetseren en schilderen een veranderingsproces in gang te zetten. Beeldende therapie helpt om vorm te geven aan wat aandacht mag krijgen: Gedachten, ideeën, problemen, maar ook behoeften en gevoelens krijgen de ruimte. Naast het beeldend werken is er ook ruimte voor gesprek. Omdat de focus daar niet op ligt bij het kind, voelt het ongedwongen en ontstaan vaak de meest mooie inzichten en gesprekken.

In de sessie wordt aandacht geschonken aan de behoefte van de leerling. Ieder behandelplan is dan ook uniek en op maat gemaakt. Het is mijn expertise om een ingang bij de leerling te vinden en vanuit daar te werken. Stap voor stap werken we richting het gewenste gedrag, ieder kind op zijn eigen manier.

Beeldende therapie kan eigenlijk aan alle leerlingen gegeven worden, maar vooral aan de leerlingen die de volgende uitdagingen hebben:

-concentratieproblemen, onrust, veel wiebelen op de stoel, altijd ergens aanzitten

-faalangst, andere angsten, veel zorgen hebben, onzekerheid

-perfectionisme, heel erg kritisch zijn

-boosheid, frustratie, vaak conflicten met leerlingen of de docent

-somberheid, verdriet, piekeren

-extreme verlegenheid, terugtrekken, niet in het openbaar praten

-weinig plezier in school, tegenzin

-verveling, onderprikkeling, wegdromen

-overprikkeling, snel overprikkelt zijn, een vol hoofd hebben

-veel spanning ervaren, zowel fysiek als mentaal

-een creatieve uitlaatklep kunnen gebruiken

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat beeldende therapie bijdraagt aan een positiever zelfbeeld. Leerlingen leren dat falen niet zo erg is als het lijkt en dat zij soms door weerstand heen moeten om tot een gewenst resultaat te komen. Deze vaardigheden dragen ook bij tot meer vertrouwen tijdens de reguliere lessen. 

Beeldende therapie is een erkende therapievorm waarin het kunstzinnig werken centraal staat. Waarbij in gesprekstherapie de focus ligt op het gesprek, is bij beeldende therapie creëren het uitgangspunt.

Emoties, gevoelens, gedachten worden verwerkt en uitgedrukt middels beelden en creativiteit. Hiervoor is ervaring op beeldend vlak geen vereiste. De leerling hoeft dus niet goed te kunnen tekenen, schilderen of boetseren om met Beeldende therapie te beginnen. Voor wie beeldende therapie geschikt is en welke meerwaarde het heeft voor de school, lees je op de volgende pagina.

Creativiteit stimuleert:

Plezier, ontspanning, fantasie, intuïtie, empathie, inlevingsvermogen,

keuzes maken, visueel denken, het voorstellingsvermogen, uiten van gevoelens en emoties, spelenderwijs te leren,

het vermogen om verbanden te leggen en processen te doorzien, nieuwsgierigheid. Met kleuren kun je uitdrukken waar geen woorden voor zijn.


\