Beeldende therapie op school
Wat kan Beeldende therapie op school betekenen?
Als je als school een hulpvraag hebt voor een leerling waarin de klas niet meteen tijd of ruimte voor is, dan is beeldende therapie een goede keuze. Samen bespreken we de hulpvraag en vervolgens neem ik een deel van de begeleiding/zorg over.
Deze website is speciaal voor scholen die een vraag hebben over een leerling die op een of meerdere vlakken vastloopt. Het passend onderwijs komt met uitdagingen waarbij beeldende therapie ondersteunend werkt. Ik ben gespecialiseerd in het werken op scholen met kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar. Beeldende therapie geeft de leerling extra ondersteuning op gebied van creativiteit, wat vraagt om een andere manier van denken en aanpak dan cognitieve gedragstherapie. De begeleiding is op locatie, wat prettig werkt omdat de leerling zo onder schooltijd in zijn vertrouwde omgeving begeleiding op maat krijgt aangeboden.
Review:
Ouder: ‘Sinds onze zoon beeldende therapie krijgt is hij minder boos en faalangstig. Hij gaat weer met plezier naar school en maakt makkelijker contact met de docenten en kinderen in zijn klas. Thuis vertelt hij met trots wat hij heeft gemaakt, zo fijn om te zien. Als hij een keer beeldende therapie mist omdat hij ziek is dan vindt hij dat echt heel erg jammer.’
Voor welke leerlingen is beeldende therapie geschikt?
Soms kan een leerling tijdelijk niet lekker in zijn vel zitten. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals een veranderende thuissituatie, pestgedrag op school, moeilijk mee kunnen komen met de lesstof of juist een gebrek aan uitdaging. Het kind gaat zich anders gedragen door zich bijvoorbeeld terug te trekken of op een negatieve manier aandacht te vragen.
Het kan dan heilzaam zijn om de leerling beeldende therapie aan te bieden. Kinderen reageren positief op creativiteit omdat ze van nature nieuwsgierig en open zijn. Het is mijn expertise om op een speelse manier een veranderingsproces in de leerling op gang te brengen.
Beeldende therapie kan eigenlijk aan alle leerlingen gegeven worden, maar vooral aan leerlingen waarvan de uitdagingen te licht zijn voor een doorverwijzing naar een hulpverleningsinstantie maar te zwaar zijn om alleen te dragen.
Denk hierbij aan de volgende uitdagingen:
-concentratieproblemen, onrust, veel wiebelen op de stoel, altijd ergens aanzitten
-faalangst, andere angsten, veel zorgen hebben, onzekerheid
-perfectionisme, heel erg kritisch zijn
-boosheid, frustratie, vaak conflicten met leerlingen of de docent
-somberheid, verdriet, piekeren
-extreme verlegenheid, terugtrekken, niet in het openbaar praten
-weinig plezier in school, tegenzin
-verveling, onderprikkeling, wegdromen
-overprikkeling, snel overprikkelt zijn, een vol hoofd hebben
-veel spanning ervaren, zowel fysiek als mentaal
-een creatieve uitlaatklep kunnen gebruiken
Ik werk met leerlingen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar.
Het werk is individueel of in een groepje van maximaal 3 a 4 kinderen, afhankelijk van de hulpvraag. Voor leerlingen jonger dan 6 jaar raad ik speltherapie aan.
Creativiteit is de vaardigheid van de toekomst, daar geloof ik in.
Creativiteit gaat samen met flexibiliteit, aanpassingsvermogen en uiting geven aan wat er in je leeft. Onszelf uitdrukken door middel van beelden is iets wat wij sinds mensenheugenis doen. Beelden kunnen meer vertellen dan woorden, er wordt op een ander niveau gecommuniceerd.
Niet voor niets is er de uitspraak: 'Een beeld zegt meer dan duizend woorden'.
Kunst raakt de laag van het onderbewustzijn. Beeldend werken kan ons toegang geven tot een wereld waar we in het alledaagse leven niet zoveel aandacht aan besteden. Het maken van beelden raakt een andere laag dan die van woorden.
Uit jarenlange ervaring kan ik zeggen dat ieder kind van nature nieuwsgierig is en interesse heeft in creëren en het maken van kunst. Kinderen houden ervan om alle zintuigen volledig te benutten.
Wat ik zie is dat de meeste kinderen het fantastisch vinden om te creëren. Kleine kinderen hebben al een krijtje in hun handen nog voordat ze zich volledig verbaal kunnen uiten. Tekenen en schilderen is een manier om de wereld te ontdekken en een manier om te communiceren. De mens heeft zich altijd al via beelden en symbolen uitgedrukt.
Soms gebeurt het dat, naarmate een kind ouder wordt, de kritische mind aangaat en creativiteit naar de achtergrond verdwijnt. Enerzijds is dit normaal en hoort dit bij de ontwikkeling van het kind, anderzijds kan dat ook aan het schoolsysteem liggen. Vaak is de aandacht meer gevestigd op de zaakvakken dan op de creatieve vakken, echter zijn beiden van even groot belang voor onze ontwikkeling als mens.
Tijdens de sessies besteden we hier aandacht aan. Er is ruimte om te experimenteren, te ontdekken, te spelen en plezier te hebben. Beeldende therapie geeft de leerling kracht en zelfvertrouwen!
'Logic will bring you from A to B, imagination will get you everywhere’
Albert Einstein
‘